“The intelligent man learns from his own experience; the wise man learns from the experience of others.”

Een prachtig spreekwoord, vooral omdat het waar is. Natuurlijk leer je veel van je eigen ervaringen. Maar je kunt niet overal ervaring mee hebben. Dus ga je af op de ervaringen van anderen.

We doen het allemaal. We vragen vrienden naar hun ervaringen met bepaalde makelaars als we een huis willen kopen en we zijn benieuwd of ze die nieuwe chipssoort al hebben geprobeerd. Als we een positief verhaal horen over de chips, zullen we deze zelf ook eens proberen. En ook de makelaar kan op onze klandizie rekenen na een positieve review.

De ouderwetse testimonial
In de reclamewereld is de testimonial daarom een beproefd middel. Laat iemand (al dan niet een bekende persoonlijkheid) vertellen wat er zo geweldig is aan een product of dienst en de waardering van de potentiële klant volgt vanzelf. Althans, zo werkte het vroeger.

Medeconsumenten aan de macht
Maar toen kwam internet op. Ineens had iedereen een stem en telde iedereen mee. Hoe interactiever websites werden, des te meer mogelijkheden kwamen er om producten en merken te maken of breken via klantreviews. Vandaar dat Search Engine Reputation Management ineens een heus vak is geworden. We geloven wat onze medeconsumenten te vertellen hebben over producten en merken. Hoe moet je daar nu als merk of bedrijf mee omgaan?

Karma-boost
Het belangrijkste op internet is menselijkheid en eerlijkheid. Zonder die twee karaktereigenschappen word je zonder mededogen afgebrand door ontevreden klanten. Uiteraard moet je product of dienst gewoon goed zijn. Maar mocht er iets mis gaan, dan moet je daar gewoon eerlijk over zijn en dat probleem oplossen. Je kunt ook pro-actief te werk gaan en je doelgroep helpen zonder er direct zelf van te profiteren. De karma-boost die dit op de lange termijn oplevert, is onbetaalbaar.

Power to the people!

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner