Waarschijnlijk wist jij, net als ik, al langer dat het onverstandig is om negatieve woorden te gebruiken in teksten. Het vreemde is: ik nam het altijd aan als een logisch feit, terwijl uit onderzoek blijkt dat het juist te maken heeft met irrationeel gedrag van mensen. Dankzij het geweldige boek Sway heb ik een mooi voorbeeld om dit te verduidelijken.

Eén negatief woord verpest alles
Op een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld, MIT, werd een onderzoek gedaan onder nietsvermoedende studenten. Zij kregen te horen dat hun economiedocent afwezig was, maar dat er een vervanger geregeld was. Om het effect op de studenten goed te kunnen meten, was de vervanger iemand die ze nog niet eerder hadden ontmoet. Naderhand mochten de studenten een evaluatieformulier invullen over de nieuwe docent.

Om de studenten voor te bereiden op de mysterieuze vervanger, kreeg de helft van de groep een biografie waar de volgende zin in was opgenomen:”

People who know him consider him to be a very warm person, industrious, critical, practical, and determined.

De andere helft kreeg een biografie waarin deze zin licht aangepast was:

People who know him consider him to be a rather cold person, industrious, critical, practical, and determined.

De studenten weten van elkaar niet dat ze verschillende biografieën hebben gelezen. Na het college vullen de studenten de evaluatieformulieren in en de resultaten zijn verbijsterend. Het lijkt wel of de twee groepen studenten college hebben gehad van twee verschillende docenten.

De studenten die de biografie met de woorden ‘very warm’ hebben gelezen, beschreven de docent als ‘good natured, considerate of others, informal, sociable, popular, humorous, and humane’.

De studenten die de biografie met de woorden ‘rather cold’ hebben gelezen en die precies het zelfde college hebben gevolgd als de rest van de groep , beschreven de docent als ‘self-centered, formal, unsociable, unpopular, irritable, humorless, and ruthless’.

Kortom: één woord kan je hele perceptie van iets of iemand veranderen.

Let wel, dit doen we niet bewust. Het is een proces dat in ons onderbewustzijn plaatsvindt en waar we niets aan kunnen doen. Maar het is zeker iets om rekening mee te houden als je teksten schrijft.

Meer over Sway:

Stem of voeg toe aanUitleg over het gebruik van deze icons :  Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Stumble it! Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Gerelateerde artikelen